همکاری مردم برای حفظ منابع آب زیرزمینی استان حیاتی است

مدیر عامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی همکاری مردم در حفاظت از منابع آب زیرزمینی استان را مناسب و موثر خواند و خواستار تداوم همکاری آنها برای حفاظت از این منابع حیاتی شد._x000D_

به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای خراسان شمالی مهندس "علیرضا عامری" اظهار داشت: این شرکت برای حفظ و احیای منابع آب زیرزمینی تاکنون پنج گروه گشت و نظارت را برای جلوگیری از حفاری چاههای غیرمجاز و اضافه برداشت چاههای مجاز تشکیل داده و 531 حلقه چاه غیرمجاز را با همکاری مردم مسدود کرده است.
وی افزود: تهیه و توزیع 5000 هزار حلقه لوح فشرده پویانمایی نجات آب زیرزمینی به زبانهای ترکی و کرمانجی و فارسی برای اطلاع رسانی ، نصب 400 دستگاه کنتور هوشمند آب و برق چاههای کشاورزی استان و صدور پروانه های جدید براساس ساعات کارکرد و الگوی کشت سند ملی آب را از دیگر اقدامات انجام شده برای حفظ و احیای منابع آب زیرزمینی است.
او با تاکید بر لزوم ایجاد تعادل بین تغذیه و تخلیه آبخوانهای منابع آب دشتهای ممنوع، خاطر نشان کرد: برداشت بی رویه و بیش از حد از منابع آب زیرزمینی عواقب و پیامدهای جبران ناپذیری دارد.
وی از بین رفتن آبخوان و سفره‌های آب زیرزمینی و کاهش ظرفیت تغذیه منابع آب زیرزمینی و به تبع آن نشست زمین و وارد شدن خسارت سنگین به زیرساختها و تاسیسات زیربنایی، کاهش کیفیت منابع آب موجود، خشک شدن قنوات و چشمه‌ها، بایر شدن زمینهای کشاورزی و ایجاد بیکاری و هجوم کشاورزان به شهرها را از جمله پیامدهای ناگوار برداشت بی رویه از آبهای زیرزمینی ذکر کرد.
مهندس عامری هشدار داد: چنانچه برداشت بی رویه آب از منابع زیرزمینی در دشتهای استان ادامه یابد موجب نشست زمین خواهد شد که امنیت سرمایه گذاریهای انجام شده در امور زیربنایی از جمله جاده ها، پلها، خطوط انتقال انرژی را تهدید می‌کند.
وی گفت: از 11 دشت و یک زیرحوضه موجود در خراسان شمالی، هفت دشت شیروان، بجنورد، جاجرم، اسفراین، صفی آباد، شوقان و سملقان به علت برداشت بی رویه آب زیرزمینی، ممنوع و وضعيت دشتهاي شيروان، جاجرم و اسفراين بحراني است.
او افزود: به علت برداشت بی‌رویه کشاورزان دشت اسفراین از منابع آب زیرزمینی سطح آب زیرزمینی در این دشت در 20 سال اخیر 15 متر و در سطح آب زیرزمینی در دشتهای شیروان و صفی آباد نیز در دو دهه اخیر به ترتیب بیش از 11 و هشت متر پایین تر رفته است.
وی تاکید کرد: برای حفاظت و نگهداری از آبخوانهای زیرزمینی در دشتهای بحرانی، حفر چاه جدید برای مصارف کشاورزی، صنعت، خدمات و فضای سبز و همچنین افزایش بهره برداری از چاههای مجاز ممنوع و خلاف قانون است.
به گفته وی در شرایط کنونی مقدار برداشت آب از منابع آب زیرزمینی استان حدود 860 میلیون متر مکعب است در حالی که تنها 790 میلیون متر مکعب از منابع آب تجدیدپذیر استان آبخوانهای زیرزمینی را تغذیه می‌کند.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی معضل اصلی منابع آب زیرزمینی : اضافه برداشت از چاههای دارای پروانه و برداشت غیر مجاز آب از چاههای بدون پروانه اعلام کرد و گفت: پر کردن چاههای غیر مجاز و نصب کنتورهای هوشمند آب و برق بر روی چاهها برقی با هدف کنترل اضافه برداشت آب از چاه های دارای پروانه از مهمترین برنامه‌ها برای رفع این معضل است
مهندس عامری گفت: تمام کنتورهای لازم برای چاههای آب استان خریده شده و 850 حلقه چاه برقی استان تا پایان امسال به کنتورهای هوشمند آب و برق تجهیز خواهد شد.
وی اظهار داشت: با تحقق این امر استان خراسان شمالی اولین استان خواهد بود که تمام چاههای برقی آن به کنتورهای هوشمند آب و برق تجهیز می شود.
او از کشاورزان و بهره‌برداران منابع آب استان خواست تا با رعایت قانون و بهره‌برداری بهینه از منابع آب علاوه برجلوگیری از واردآمدن خسارت به منابع آب زیرزمینی، این منابع را برای نسلهای آینده نیز حفظ کنند.
 

کد خبر: 149
  تاریخ خبر : 15 مرداد 1390
 2306
سایتـــ های مرتبطـ

آمار بازدیدکنندگان

  • کاربران آنلاین : 26
  • بیشترین بازدید همزمان : 462
  • بازدید امروز : 1,362
  • بازدید دیروز :
  • کل بازدید : 7,635,667
  • آخرین به روزرسانی : 2 دی 1403 11:30:21
  • شناسه IP شما : 3.144.116.34

راه‌های تماس با ما

  • آدرس : خراسان شمالی، بجنورد، خیابان طالقانی شرقی ، بلوار استقلال ، روبروی بوستان شهر
  • کدپستی : 9415644891
  • تلفن : 2-32263281-058
  • فاکس : 32263280-058
  • پست الکترونیکی : info[at]nkhrw.ir
  • پیامک : 30006883
  • تلفن گویا :