به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقهای خراسان شمالی، مهندس "محمدرضا رجایی" گفت: یکهزار حلقه چاه غیرمجاز برداشت منابع آب زیرزمینی با حدود یک میلیون و 500 هزار متر مکعب برداشت آب در سال در دشت شیروان شناسایی شده است که با توجه به اولویتهای مربوط، اقدام قانونی برای مسدود کردن آن انجام میشود.
وی افزود: در این دشت 770حلقه چاه برداشت آب دارای پروانه بهره برداری با حجم تخلیه سالانه 123 میلیون و 847 هزار مترمکعب آب وجود دارد.
او اضافه برداشت از چاههای مجاز را یکی از آسیبهای جدی به منابع آب زیر زمینی این دشت عنوان کرد و گفت: در دشت شیروان سالانه بیش از دو میلیون و 796 هزار متر مکعب آب به صورت غیرمجاز از چاههای دارای پروانه، اضافه برداشت میشود.
به گفته او: برای کنترل اضافه برداشت چاههای دارای پروانه در دشت شیروان تاکنون 385 حلقه چاه برقی به شمارشگرهای هوشمند آب و برق مجهز شده است.
مهندس رجایی افزود: وضعیت منابع آب زیرزمینی در دشت شیروان بحرانی است و طی دو دهه گذشته سطح آب زیرزمینی دراین دشت 11 متر افت داشته است.
مدیر امور منابع آب شیروان با اشاره به تبعات اجتماعی و اقتصادی بهرهبرداری غیرمجاز از منابع آب اظهار داشت: بهرهبرداری بیرویه از این منابع، نه تنها مشکلی از اقتصادکشاورزی را حل نمیکند که بسا معضلات ناشی از آن تا مدت زیادی گریبانگیر منطقه خواهد بود.
او افزود: برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی باعث از بین رفتن آبخوانها و سفرههای آب زیرزمینی و کاهش ظرفیت تغذیه منابع آب زیرزمینی و به تبع آن نشست زمین و وارد شدن خسارت سنگین به زیرساختها و تاسیسات زیربنایی، کاهش کیفیت منابع آب موجود، خشک شدن قنوات و چشمهها ودر نتیجه کاهش دبی آب های سطحی خواهد شد.