توسعه پایدار کشاورزی در گرو مدیریت درست منابع آب است

معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی با تاکید بر ضرورت تمکین کشاورزان به قوانین توزیع عادلانه آب، گفت: تحقق توسعه پایدار کشاورزی در گرو مدیریت درست منابع آب است.

به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی، مهندس "رضا نعیمی" افزود: مواد 33 و 34 قانون توزیع عادلانه و آیین نامه مصرف بهینه آب شرکتهای آب منطقه ای را مکلف کرده‌اند که آب را در قالب انعقاد قرارداد با شرکتهای تعاونی آب بران و دریافت آب بها به کشاورزان پایین دست سدها تحویل دهند.
او گفت: براساس قانون تثبیت آب بهای زراعی، تعرفه آب بهای خروجی سدها برابر قانون مصوب آب بهای زراعی در زمان بهره برداری از شبکه های آبیاری سدهاٰ سه درصد ارزش کشت محصول و در زمانی که این شبکه ها بهره برداری نشده، دو درصد ارزش کشت محصول زمین است.
وی تصریح کرد: آب بهای دریافتی کنونی از کشاورزان سدهای این استان بسیار کمتر از نرخ مصوب است و اگر دو درصد قانونی اعمال شود مبلغ دریافتی بسیار بیشتر از تعرفه کنونی شرکت خواهد بود.
او در مورد آب تنظیم شده توسط سد شیرین دره نیز گفت: این سد با اهداف تعریف شده مهار سیلابهای مخرب، تامین پایدار آب کشاورزی، آب زیست محیطی، تامین آب آشامیدنی بجنورد و روستاهای مسیر خط انتقال و آب مورد نیاز برای صنعت ساخته شده است.
وی اظهار داشت: چند روستای پایین دست این سد از قدیم دارای حق آبه هستند اما پرداخت آب بها چیزی غیراز حق آبه است و کشاورزان باید تابع قانون باشند و آب بها را پرداخت کنند.
مهندس نعیمی گفت: با این وجود برخی کشاورزان پیگیر معاف شدن از پرداخت آب بها هستند اما چون صراحت قانونی وجود دارد، بهره برداران آب این سد موظف به پرداخت آب بها هستند.
وی افزود: این شرکت برای همکاری با کشاورزان برخی روستاهای پایین دست در توزیع آب بدون دریافت آب بها توسط دستگاههای نظارتی و حسابرسی مورد سوال قرار گرفته است.
او گفت: 49 نفر از معترضان یکی از این روستاهای پایین دست این سد دادنامه ای به مراجع قضایی شهرستان مانه و سملقان داده و خواستار معافیت از پرداخت آب بها شده اند اما رای صادره و تاکید مرجع قضایی شهرستان برای آنها رعایت قانون است.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی خاطرنشان کرد: موضع مخالف برخی کشاورزان این روستا در حالی است که در قدیم نیز معادل یک درصد ارزش محصول کشت شده توسط میرابها دریافت می شده است.
مهندس نعیمی گفت: در شرایط کنونی حق آبه مورد نیاز کشاورزان پایین دست از سد شیرین دره جریان دارد و این حق آبه براساس گزارش رسمی دادگستری و سایر مستندات رسمی ثبت شده موجود و مرتبط نیز این مقدار آب معادل 500 لیتر در ثانیه مورد تایید است و جریان دارد.
او تاکید کرد: براساس اصل 45 قانون اساسی و مواد یک و دو قانون توزیع عادلانه آب مصوب 1361، آبهای جاری و آب دریا و هر مسیر طبیعی سطحی و زیرزمینی از مشترکات، جزو انفال و در اختیار حکومت اسلامی است و برهمین اساس اگر آب براساس سندی متعلق به شخص باشد دولت در صورت صلاحدید حق استفاده از آن در موارد ضرورت برای عموم را دارد.
تاکنون در استان خراسان شمالی پنج سد با توان تنظیم سالانه 165 میلیون متر مکعب آب معادل 10 درصد آبهای سطحی این استان ساخته شده است.
در شرایط کنونی ساخت چهار سد جدید در این استان ردیف اجرایی گرفته است که با ساخته شدن این سدها مجموع توان تنظیم آبهای سطحی در این استان به بیش از 200 میلیون متر مکعب افزایش خواهد یافت.

کد خبر: 33
  تاریخ خبر : 3 خرداد 1389
 2912
سایتـــ های مرتبطـ

آمار بازدیدکنندگان

  • کاربران آنلاین : 18
  • بیشترین بازدید همزمان : 462
  • بازدید امروز : 1,540
  • بازدید دیروز :
  • کل بازدید : 7,635,845
  • آخرین به روزرسانی : 2 دی 1403 13:27:07
  • شناسه IP شما : 3.139.70.69

راه‌های تماس با ما

  • آدرس : خراسان شمالی، بجنورد، خیابان طالقانی شرقی ، بلوار استقلال ، روبروی بوستان شهر
  • کدپستی : 9415644891
  • تلفن : 2-32263281-058
  • فاکس : 32263280-058
  • پست الکترونیکی : info[at]nkhrw.ir
  • پیامک : 30006883
  • تلفن گویا :