به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی مهندس «سیدعلی اکبر پرویزی» در نشست شورای آب استان گفت: در این استان، جلوگیری از حفر چاههای جدید غیرمجاز و همچنین جلوگیری از استقرار موتورپمپهای غیرمجاز برداشت آب از رودخانهها، باید در اولویت قرار گیرد.
وی تاکید کرد: دهیاریها و شورای اسلامی بخشها مکلف به گزارش حفر چاههای غیرمجاز و استقرار پمپهای غیرمجاز برداشت از منابع آب هستند و اگر گزارش نکنند و یا در گزارش، تعلل کنند، خود متخلف محسوب میشوند.
او افزود: برخورد با متصرفان عرصههای طبیعی و زمینهای دولتی نیز به همین نحو باید در دستور کار قرار گیرد چراکه متخلفان علاوه بر تصرف زمینها برای بهرهبرداری از آن، به صورت غیرمجاز از منابع آب نیز استفاده خواهند کرد.
استاندار خراسان شمالی برقدار کردن چاههای دیزلی کشاورزی را برای استان یک ضرورت خواند و دستگاههای مسئول را مکلف به تسریع و تکمیل نصب شمارشگرهای هوشمند آب و برق در چاههای باقی مانده کشاورزی استان کرد.
پرویزی گفت: در قطع برق برداشت غیرمجاز از منابع آب، اولویت در قطع برق چاههای غیرمجاز است و قطع برق چاههای مجاز پرمصرف باید در مرحله بعد انجام شود.
او همچنین خواستار فعال کردن کمیتههای برخورد با متخلفان و بهرهبرداران غیرمجاز منابع آب زیر نظر کمیتههای فرعی استانی شورای آب استان شد.
وی گفت: بخش کشاورزی استان باید بهرهبرداری بهینه از منابع آب موجود را به طور جدی در دستور کار خود قرار دهد چون منابع آب استان، جوابگوی تخصیص بیشتر به بخش کشاورزی نیست.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی نیز در این نشست هدف از تشکیل شورای آب استان را تحقق مصوبات شورای عالی آب کشور اعلام کرد.
مهندس «کاظم طاهریان» گفت: نشستهای شورای عالی آب کشور به دلیل اهمیت مدیریت منابع آب با ریاست رییسجمهوری تشکیل میشود و ریاست شورای آب استان نیز برعهده استاندار است.
وی اظهار کرد: فعالیتها و اقدامات انجام شده برای پیشگیری از برداشتهای غیرمجاز منابع آب در استان، ر وند برداشت غیرمجاز از این منابع را هرچند کند کرده اما متوقف نکرده است.
او هماهنگی بین دستگاههای مرتبط حفاظت از منابع آب در استان را یک ضرورت موجود خواند و گفت: شرکت آب منطقهای به عنوان دبیر شورای آب استان انتظار دارد که علاوه بر هماهنگی اعضای شورا، نشستهای این شورا به طور منظم و با زمانبندی مشخص برگزار شود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای خراسان شمالی اظهار کرد: بخش عمده منابع آب استان به میزان حدود 94 درصد در بخش کشاورزی، چهار درصد در بخش شرب و بهداشت و دو درصد نیز در بخش صنعت مصرف میشود.
وی تصریح کرد: برداشتهای بی رویه از منابع آب خراسان شمالی وضعیت این منابع را به با مشکل مواجه کرده به طوریکه وزارت نیرو، توسعه بهره برداری از منابع آب زیرزمینی هشت دشت از 11 دشت استان را ممنوع کرده است.
وضعیت منابع آب زیرزمینی در سه دشت اسفراین، شیروان و جاجرم به حد بحرانی رسیده و طی دو دهه گذشته سطح آب زیرزمینی در دشت اسفراین 15متر، دشت شیروان 11 متر و دشت صفی آباد هشت متر کاهش یافته است